10 Haziran 2015 Çarşamba

erkekte hpv testi

Erkekte HPV Testi


    Erkekler için günümüzde vücutta virüs varlığını gösterecek bir tarama testi yoktur. Lezyon varlığında patolojik değerlendirme yapılarak virüsün belirlenmesi tanı koydurucu olmaktadır.

     Kadınlarda yılda 1 veya 2 kez yapılan smear testi ile HPV varlığı ortaya konabilmektedir. Aslında smear testinde virüs değil virüse bağlı rahim ağzındaki kanser dönüşüm ihtimaline yönelik bir değerlendirme yapılmaktadır.

-Erkeklerde ve kadınlarda genital siğil oluşma riskini gösterebilen, bilimsel olarak kabul görmüş bir test yoktur. Ancak genital siğiller çoğunlukla kişinin kendisi veya partneri tarafından fark edilmektedir. En erken tespit genelde rutin kadın doğum doktoruna giden kadınların smear testlerindeki anormallik sonucunda olmaktadır.
 Smear testinde anormallik çıkması durumunda eşi veya partneri üroloji doktoruna yönlendirilmekte ve bir çok erkekte bu şekilde genital siğil varlığı ortaya çıkmaktadır.

      Eğer kişi kendinde genital siğil olduğunu düşünüyorsa ve/veya partnerinde HPV tespit edilmiş ise mutlaka bir hekimin muayenesinden geçmelidir. Erkekler genel olarak lezyon olmadan HPV varlığını tespit eden bir test yoktur.

Partnerinde HPV tespit edilen hastaların genital muayene haricinde anal bölge muayenesi hatta kulak burun boğaz tarafında ağız içi muayenelerinin yapılması uygun olacaktır. Sadece riskli kişilerde  düzenle anal  bölge muayenesi ve Pap testi ,Anal smear , önerilmektedir.